Vellykket opplæringsjakt i Gausdal

 I år arrangerte Gausdal JFF opplæringsjakt igjen i samarbeid med Gausdal Fjellstyre med bistand fra Norges Fjellstyresamband og NJFF, Oppland. Kurset ble holdt 29. September - 2. Oktober i gamle Ormtjernskampen nasjonalpark.


På årets kurs var det påmeldt 9 deltagere. Vi møttes på Borgemobana i Vestre Gausdal torsdag den 29. September for innskyting av våpen og for å få et bilde av hvordan deltagerne var til å skyte. Her fikk vi god hjelp av Johnny Kristiansen til å veilede deltagerne litt på standplass. Etter at vi var ferdige med skytingen så gikk vi litt igjennom hva som skulle skje de neste dagene på kurset. Da det var gjennomgått reiste vi til fjells hvor vi fikk servert veldig god mat på Røde Kors hytta der deltagerne skulle bo de neste dagene. Da maten var fordøyd tok vi oss en tur inn til Ormtjernet for å se litt på terrenget vi skulle jakte i, før turen gikk tilbake til hytta for å se litt på jakt filmer og sove litt før moroa startet fredag.


 Fredag morgen kom instruktørene opp på Værskei for å møte deltagerne før vi skulle ut på jakt. Vi gikk igjennom litt om hvor postene var og hvem som skulle være med hvem på post. Vi startet med et drev i mellom Ormtjernskampen og Snæreskampen med postering utpå myrene og oppe på Snæreskampen. Det gikk ikke lang tid før vi hundene fant elg nedi lia. Det stod litt for hunden, men etter hvert så klarte elgen å lure seg forbi alle postene og ut av terrenget med hundene på slep. Da bestemte vi oss for å ta en matpause ved Ormtjernet før vi gikk ut til et nytt drev på sørsiden av Ormtjernskampen. Vi posterte ut i en slags halvsirkel ned mot Ormtjernsbekken og dokkelva. Da hunden vi brukte ble sluppet tok det ikke lang tid før vi hørte på radioen at det var blitt observert ku og kalv på en av postene. Hunden hadde tatt sporet, men elgene ville ikke vise seg igjen og løp oppover mot Ånstadsætra på baksiden av Dokkvatnet. Hunden skjønte nok at det ikke var noe vits i å henge på og returnerte til hundefører. Like etter at hunden gikk ut i et nytt søk smalt det på en av postene. Det var blitt skutt en kalv på en av postene langs Ormtjernsbekken. Da var det bare for de andre deltagerne å komme til for å være med på vomming og henting av elg. Etter at det var gjort så fraktet vi elgen til Fjellstyret sin hytte på Kittilbu hvor deltagerne fikk en innføring i flåing av elg. Mens vi holdt på å flå så hadde Unni Flora Sverdrup kommet opp på Røde Kors hytta og laget god mat med elgkjøtt til vi var ferdige med å flå og ren skjære elgen.

De to neste dagene var litt som den første med tidlig uttak av elg med hundene, men det kom aldri noen skuddsjanser for deltagerne. Vi fikk en del elg på post, men enten så kom det altfor fort eller litt for langt unna til å løsne skudd. Det virket som om det var veldig mye elg i terrenget, og vi hadde ut elg i alle de 5 drevene vi gjennomførte. Deltagerne virket veldig fornøyde med kurset uansett.

Tusen takk til alle instruktørene som var med å hjalp til og takk til deltagerne. Det var en fantastisk gjeng å ha med seg ut på jakt.

Ref v Remi Rugsveen