Oppdatert- RypeRapporten 2024

Årets telling av rypekull viser en bedring fra fjoråret. Dette viser takseringsresultatene fra fjellstyrene som forvalter småviltjakta på statsallmenningene i Sør-Norge.

Den detaljerte RypeRapporten finner du her (Listen oppdateres fortløpende med nye takseringsresultat)

Mange fjellstyrer vil nok i år åpne for jakt, etter at mange valgte å avlyse rypejakta på grunn av for lite fugl i 2023.

- Vi er glade for at det nå ser ut som om rypebestandene i Sør-Norge er på vei opp, sier Torgeir Lande i Norges Fjellstyresamband. - Etter et magert år i 2023 kan flere jegere nå glede seg til noen flotte dager på jakt. Vi vil ikke anse dette som noe gullår, men noe å jakte på vil det være i mange områder.

Lande vil takke for innsatsen mange taksører har lagt ned samt rose det gode samarbeide med forskningsmiljøet hos Norsk institutt for naturforskning og Høgskolen i Innlandet.

Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) sier det er viktig at jakta er bærekraftig.

- Det er høyt kunnskapsnivå om rypebestanden her i landet, sier Line Lillebø Osfoss, fungerende informasjonssjef i NJFF. - I fjor støttet vi at de fleste grunneierne i Sør-Norge avlyste jakta, i år er det gledelig at Norges Fjellstyresamband kan rapportere om et overskudd flere steder som kan jaktes på. Dette vil glede mange.

Variasjoner

- Som vanlig er variasjonen stor, også i relativt nærliggende områder, sier Torgeir Lande. - Selv om mange fjellstyrer åpner for jakt på rype, finnes det nok noen unntak og fjellstyrer som freder eller vil ha strenge restriksjoner på hvor mye som kan felles.

NJFF støtter dette.

- Vi skal aldri høste av bestander som ikke tåler det, sier Line Lillebø Osfoss. - Jegerne forholder seg til de begrensningene som settes i hvert enkelt område for hvor mye som kan tas ut.

Her er resultatene fra RypeRapporten fra Norges Fjellstyresamband:

Oppgang i Trøndelag
Selv om noen av statsallmenningene i Trøndelag fortsatt avventer estimater fra Hønsefuglportalen, ser det generelt ut til å være en god oppgang både i tetthet og kyllingproduksjon, sett opp mot fjoråret. Det er bra med fugl i mange områder, og spesielt i områder mot kysten er det en økning i forhold til i 2023.  Fjellstyrene vil i løpet av kort tid gjennomføre møter og fastsette kvoter for sine områder.  Generelt sett virker det som om Trøndelag har mer rype enn mange andre områder i Sør-Norge.

Oppgang i Gudbrandsdalen
Generelt sett for Gudbrandsdalen så viser bestandene en oppgang i tetthet kontra fjoråret, og hos de fleste en god oppgang i kyllingproduksjon. Også her vil det enkelte fjellstyre i løpet av kort tid fastsette et opplegg for årets småviltjakt etter vedtak i de ulike fjellstyrene.

Avventende i Valdres/Gausdal
Tallene for Gausdal-, Torpa-, Vestre Slidre og Øystre Slidre fjellstyre viser en oppgang fra fjoråret, men bærer preg av fjorårets nokså lave stamfuglnivå. Her vil det enkelte fjellstyre vurdere gjennomføring av jakt i høst, og fastsette kvoter/begrensninger basert på sine tall. Endelig beslutning er foreløpig ikke tatt.

Oppgang på Hardangervidda
Øst på Hardangervidda forvalter Øvre Numedal fjellstyre store områder. Til tross for en nedgang fra fjoråret, viser tallene gode tettheter samt god kyllingproduksjon for disse områdene. Tallene for Eidfjord fjellstyre viser også en gledelig oppgang sett opp mot fjoråret.

Rypejakt er folkejakt

NJFF forteller at mange nyutdannete jegere har sitt første møte med jakt gjennom både rype- og skogsfugljakt, som er relativt enkelt tilgjengelige jaktformer. Der blir de samtidig innlemmet i en lang og høyt skattet tradisjon.

- Drøyt 180.000 nordmenn betaler jegeravgiften hvert år, og rypejakta er ofte omtalt som selveste folkejakta, sier Osfoss. – Jakta gir frisk luft, mosjon, flotte naturopplevelser og hvis alt klaffer så får man med seg førsteklasses råvarer hjem til bordet.

For mer informasjon, kontakt Torgeir Lande i Norges Fjellstyresamband på 41526722, eller epost torgeir.lande@fjellstyrene.no 


Her finner du detaljene

Listen oppdateres fortløpende med nye takseringsresultat (oppdatert 09.09.24 kl 11.40)

Oransje areal er statsallmenning, grønn er annen statsgrunn.

Hardangervidda

Øvre Numedal fjellstyre

Resultatene fra Øvre Numedal fjellstyre viser en estimert tetthet på 21,2(fugl/km2) og en kyllingproduksjon på 4,1. Området har med utgangspunkt i dette en nedadgående, men fortsatt god totaltetthet på lirype. Tallene viser en relativ stabil kyllingproduksjon de siste årene. Fjellstyret vurderer det som forsvarlig å opprettholde jakt på statsallmenningen i år, selv om tetthetsestimatene viser en tilbakegang i bestanden. Fjellstyret har forhåndsolgt et lite antall kort og vil ikke åpne for flere kort nå av hensyn til bestanden. Det vil bli gjort en vurdering etter tilbakemelding og fellingsresultat av jakta i september om man åpner for et mindre antall dags- og ukeskort i oktober. Fjellstyret selger et begrenset antall treningskort for fuglehund via Halne Fjellstue frem til 07.09.23. Ta kontakt direkte med Halne fjellstue for bestilling.

Eidfjord fjellstyre

Takseringsresultat viser gledelig oppgang i rypetetthet og kyllingproduksjon på Eidfjord statsallmenning. På Eidfjord statsallmenning har det vært en oppgang(9,4 fugl/km2) siden i fjor, noe som er gode nyheter. Fjellstyret vil åpne for kortsalg via inatur.no



Trøndelag og Møre

Aursund fjellstyre

Aursund fjellstyre har gjennomført rypetelling. Den viser lite ryper. Få oppflukter og lav gjennomsnitt. Man har hatt dialog med naboterrengene. Aursund fjellstyre har derfor bestemt at det ikke blir jakt i år.

Sørli og Nordli fjellstyre

Årets rypetaksering i Lierne viser en positiv utvikling sammenlignet med 2023. Man har sett en økning i bestanden Kyllingproduksjonen er i år på omtrent 4,4 per par. Rypene er ujevnt fordelt i terrenget, og jegerne bør være oppmerksomme på dette under jakten. For løpende oppdateringer om kortsalg og eventuelle reguleringer, besøk fjellstyret hjemmeside eller Inatur.

Sunndal fjellstyre og Eresfjord og Vistdal fjellstyre

Sunndal fjellstyre har fått foreløpig resultat etter taksering av 22 av 25 linjer.  De takseringslinjene som ikke er taksert ligger i all hovedsak i fjellrypeterreng.  (blir taksert 24.8 og vil være med i beslutnignsgrunnlaget til fjellstyremøte). Foreløpige resultater i Sunndal og Eresfjord og Vistdal statsallmenninger viser en bedre kyllingproduksjon og høyere tetthet av voksenfugl enn i 2023, men fortsatt ikke er en veldig høy produksjon. Det er også observert flere smågnagere, så smågnagerbestanden kan se ut til å være økende. Sunndal og Eresfjord & Vistdal har felles fjellstyremøte torsdag 29. august hvor det blir fattet vedtak om årets småviltjakt.

Steinkjer fjellstyre

Steinkjer fjellstyre ser at takseringsresultatene bringer både oppturer og nedturer. For skogsfugl ser det ut til å ha vært et godt år, som har resultert i store kull og høyere tettheter, spesielt for orrfuglen. Når det gjelder rypa så tegner året til en liten nedgang i både tetthet og kyllingproduksjon. Takseringen viser mange store kull, men lengre avstand mellom dem. Fjellstyret skal ha styremøte 02.09 og vil publisere vedtak om fangstbegrensninger på fjellstyrets nettsider fortløpende.

Osen fjellstyre

Årets rypetaksering er over og resultatet er bedre enn i fjor. Kyllingproduksjonen er estimert til 3,7 kyllinger pr par, og tettheten er estimert til 22,9 per kvadratkilometer. Det ble observert en god del rype totalt og det var også gode observasjoner av orrfugl.  Osen fjellstyre skal avholde møte mandag 26. august for å fastsette årets kvoter og varighet på sesongen.

Åfjord fjellstyre

Åfjord fjellstyre har gjennomført taksering i greie forhold. Mye tyder på at innvirkende faktorer har bidratt positivt til rypebestandens utvikling. Det observeres flere store kull og gode voksentettheter, som har bidratt til en god total tetthet. Snittet for tetthet i Åfjord som takseringsområde ligger på 33,3 ryper pr km2. Fjellstyret forvalter rypebestandene etter vedtatt forvaltningsplan og vil i år også differensiere kortsalg og kvoter mellom sine områder. Kortsalg for oktober og november åpner 01.09 kl 09.00 på inatur.no. Kortsalg i regulert periode (10.09-30.09) foregår kun etter forhåndssalg etter trekking i april. Fjellstyret skal ha styremøte 29.08 og vil da vedta årets fangstbegrensninger. Informasjon vil publiseres på fjellstyrets facebook-side, og på inatur.

Snåsa fjellstyre

Snåsa fjellstyre har gjennom mange år, i samarbeid med både forskningsmiljø, Snåsa jeger- og fiskeforening og alle våre jegere, jobbet for å skaffe et best mulig kunnskapsgrunnlag for forvaltning av lirypa på statsallmenningen. Takseringer, terrenganalyser og rapporteringer/statistikk gir oss en god innsikt i bestandssituasjon, svingninger og jaktuttak. Dette kan vi sammenstille opp mot anerkjente forvaltningsmodeller for lirype. Tallene viser at jaktuttaket på statsallmenningen i Snåsa ligger godt innenfor anbefalte rammer. Lirypa produserer et høstingsverdig overskudd, og rypejakta er i tråd med bærekraft-prinsippene.Rypebestandene svinger med topp- og bunnår. Siden toppåret i 2020 har vi hatt tre år med svak nedgang i bestanden, før vi i år har fått en liten oppgang igjen, både i tetthet og kyllingproduksjon.Takseringsresultatene viser i år en tetthet på 20,4 ryper pr. km2, mot 18 i fjor. Kyllingproduksjonen har gått opp fra 3,2 kyllinger pr. par i fjor til 3,9 i år. Selv om tallene viser en liten oppgang, er det fortsatt veldig ujevnt med fugl i terrenget. For skogsfugl viser takseringsresultatene en positiv utvikling. Med bakgrunn i årets takseringsresultater vurderer fjellstyret det som riktig å videreføre bag-limit fra regulert periode i fjor, på 3 ryper pr. jeger/dag, for hele høstsesongen. Det kan også i år bli innført begrensninger på antall jaktkort som blir lagt ut for salg etter regulert periode, og områdebegrensninger ved behov. Dette vil fjellstyret ta en vurdering på etter hvert som rapporteringer kommer inn. Kortsalget for jakt etter regulert periode åpner på inatur.no torsdag 5. september kl. 09.00. Følgende fangstbegrensninger gjelder for småviltjakt i sesongen 2024 er: Fra 15.09 – 23.12: Maks 3 ryper/jeger/dag. For skogsfugl gjelder en begrensning på maks 2 fugl/jeger/dag i perioden 15.09 – 23.12. Som før er all småviltjakt i gamle Gressåmoen nasjonalpark forbudt etter 24.09. Fangstbegrensninger for vinterjakta 2025 vil bli satt i desember.

Namsskogan fjellstyre

I Namsskogan ble det gjort 38 observasjoner på til sammen 96 fugler. Estimert tetthet av rype er 10,5 ryper pr km2 . Produksjonen viser et gjennomsnitt på 1,6 kyllinger pr par. Namsskogan fjellstyre innfører følgende reguleringer for småviltjakta sesongen 2024/-25: Det kan felles inntil 2 ryper pr jeger pr dag, hvorav maksimalt 1 kan være lirype. Det kan felles inntil 2 skogsfugl pr jeger pr dag, jerpe er da inkludert i kvoten. Fra og med 1. oktober settes dagskvoten til 1 rype pr jeger pr dag. Flytting av kvoter mellom jegere og mellom dager er ikke tillatt.Fjellstyret vil ta en ny vurdering av kvotene på hønsefugl før 1. oktober når kunnskapen om bestandene er enda bedre (jfr statistikk fra regulert periode). Se www.namsskogan-fjellstyre.no for mer info

Selbu fjellstyre  

Resultatene fra lirypetakseringen 2024 viser ikke vesentlig økning fra 2023.Særlig tettheten av voksen fugl i Roltdalen statsallmenning er bekymringsverdig. Kyllingproduksjon og totaltettheten viser heller ikke tilfredsstillende økning fra 2023. Ut fra dette og Selbu fjellstyres mål om å forvalte rypebestanden på en restriktiv måte finner en det ikke forsvarlig å åpne for jakt på lirype, fjellrype og skogsfugl i Roltdalen statsallmenning i 2024.

Harran fjellstyre

Harran Fjellstyre har hatt rypetaksering på Brennmoen Statsallmenning, over 5 dager. Resultatene viser en veldig positiv utvikling fra 2023, som ikke var noe bunnår.  Mange kull på alle takstlinjer, med store fine kyllinger. Gledelig er det også at det ble registrert mange store orrfugl og storfuglkull under taksering.

Ålen fjellstyre

Resultatet fra rypetakseringen viser at både kyllingproduksjonen, voksentetthet og rypetettheten har hatt en økning siden fredningen i 2023. Økningen er ikke så stor som vi helst skulle sett og er fortsatt et stykke unna rypebestanden som Holtålen er kjent for. Produksjonen varierer i liten grad mellom områdene, mens voksentettheten varierer i noe større grad. Fjellstyrene vedtar regulering av småviltjakta 4. september. Les mer her: www.alenfjellstyre.no

Feragen fjellstyre

Feragen fjellstyre har gjennomført taksering av rypebestanden 2024. Det viser en oppgang fra i fjor, men fortsatt lav kyllingproduksjon. 2,25 kylling pr par, og få opp flukter. På styremøte 22,08,24 besluttet vi å stenge jakta også for denne sesongen. De som har kjøpt kort, blir kontaktet i de nærmeste dagene.

Røyrvik fjellstyre

Hos Røyrvik fjellstyre har man en moderat kyllingproduskjon (3,9 pr par), men voksentettheten har ikke forandret seg noe særlig i forhold til i fjor. Her blir det tiltak i forhold til å bedre stamfugl- produksjon. Jakt blir det, men med lav kvote. Dette fastsettes på fjellstyremøte 2. sept.

Verdal fjellstyre

Hvert år gås 48km takstlinjer fordelt på 4 av statsallmenningsområdene med rypeterreng/fjell. Total tetthet er i 2024 21,6 (16,3 i 2023). Kyllingproduksjonen er å¨4,1 (4,8 i 2023). Jaktkvoter er     2 ryper/dag/jeger. Årskvote 10 ryper/jeger. Jakt 2024: 3 ukeperioder i september med begrensa kortsalg fordelt de ulike statsallmenningsområdene. Fra 2.oktober og fram til 15.10 kortsalg av 2 ukeperioder, samt salg av 1 og 2 dagskort.

Innlandet

Ringebu fjellstyre

Ringebu fjellstyre fredet rypa i fjor og har omtrent samme tetthet i år. Under takseringen har man imidlertid funnet flere og større kull enn i fjor, med store og fine kyllinger, så kyllingproduksjonen er bedre enn i 2023. Takseringen pågikk fra 10.-17. august, og det var gjennomgående gode forhold i perioden. Fjellstyret har ca. 25 trofaste taksører som takserer 46 linjer på totalt nesten 150 km i alle fjellstyrets jaktfelt. Fjellstyret har møte 29. august, og vedtaket om jakta blir kunngjort på fjellstyrets hjemmesider 30. august.

Gausdal fjellstyre

Årets takseringsresultat viser ingen bedring for rypebestanden i Gausdal statsallmenning dette året heller. Det foreslås ingen jakt på rype høsten 2024. Opplegget for høstens småviltjakt avgjøres på fjellstyremøte den 3. september.

Vågå fjellstyre

Taksering av lirype i Langmokje statsallmenning vart gjennomført i tida 15.-25. august. Nytt for fjellstyret i år er taksering etter opplegget i Hønsefuglportalen. Det er taksert ca. 70 km fordelt på 37 linjer. Resultata viser ein estimert tettheit på 24,6 ryper pr. km2 og ein kyllingproduksjon på 3,7 per par. Det er ingen tvil om at man i år har fått ein bra oppgang i bestanden etter nokre år med til dels dårleg produksjon. Fjellstyret skal ha møte 2. september, og opplegget for årets småviltjakt blir bestemt da.

Øyer fjellstyre

Årets rypetaksering i Øyer statsallmenning ble gjennomført i perioden 10.-18. august. Resultatet viser en oppgang i både tetthet og produksjon i forhold til i fjor. Estimert tetthet er 16 ryper per km2 (8 i 2023), og antall kyllinger per to voksne er 3,4 (2,1 i 2023). Tettheten ligger rundt gjennomsnittet siste 23 år (17 ryper per km2). Produksjonen er litt under snittet for samme periode (4,4 kyllinger per par). Ellers er inntrykket store, fine kyllinger, men varierende kullstørrelse. Med bakgrunn i takseringsresultatet og lang tids erfaring med jakttrykk og uttak, åpnes det for en forsiktig jakt i år. Dagskvoten settes til 1 rype per jeger per dag. Se mer om ordningen her: https://www.oyer-fjellstyre.org/aktuelt/kning-i-rypebestanden-det-blir-jakt-i-r

Lesja fjellstyre

Takseringen hos Lesja fjellstyre for 2024 er heldigvis bedre enn i fjor. Takseringsforholdene har vært stort sett gode, både på Dalsida og i Lordalen. Årets kyllingproduksjon (3,3 kylling pr. par) ser ut til å være relativt bra. Flere av kullene har vært store. Total tetthet (9,5 ryper pr. km2) holder seg nokså stabilt, med en liten oppgang. Tetthet voksenfugl (3,5 voksne pr. km2) er lavere enn i fjor, og skyldes nok det dårlige året i fjor. Lesja fjellstyre tar sikte på et forsiktig uttak under årets rypejakt. Sak legges frem for styret etter en forhåndsvarsling, og vedtak vil komme i slutten av august eller starten på september.

Lom fjellstyre

Det er gjennomført lirypetaksering og  45 linjer på totalt 71 km. Resultatene viser at man har middels produksjon med 3.4 kyllinger pr voksne fugl og en tetthet på 17,9 ryper/km2. Bestemmelser om jaktregulering blir bestemt i fjellstyremøte innen første uke av september.

Kvikne fjellstyre

På Kvikne er det en liten oppgang i både tetthet( 14,9) og kyllingproduksjon (3,9). Tallene er uansett ikke bra mtp. bunnåret i fjor. Det ligger an til at Fjellstyret åpner for jakt, men da med et begrenset uttak på 7% og oppfordring om å spare voksenfugl. Dette for å bygge opp bestanden av stamfugl.

Valdres og Gausdal mm

Øystre Slidre fjellstyre

Det har ikke vært rypejakt i Øystre Slidre statsallmenning de siste tre årene og takseringen i år viser en økning i både tetthet og kyllingproduksjon. Men når man sammenligner årets tall med de 16 årene man har hatt linjetaksering, så er kyllingproduksjonen (2,7 kylling pr par) og rypetettheten (12,8 ryper pr km2) godt under gjennomsnittet. Endelig vedtak på om det blir jakt og eventuelle reguleringer for jakta blir gjort av Øystre Slidre fjellstyre på møtet 26. august. Hvis det blir gjennomført trekning av jaktkort så skjer det i så fall første uka i september. Har du søkt om småviltjakt hos fjellstyre, så får du svar uansett om det blir jakt eller ikke.

Vestre Slidre fjellstyre

Det er gjennomført takseringar for lirype. Disse viser noe marginale tall for kjyllingproduksjon, men greie nok tall for total tetthet for heile statsallmenninga. Rypejakt er avgrensa til september. Sesongkvote for 5 dagerskort/dagskort er totalt 2 ryper for september. Sesongkvote for sesongkort er totalt 3 ryper for september. Baglimit pr dag er 1 rype – gjeld alle. Alle som feller rype (li- eller fjellrype) må umiddelbart rapportere dette ved SMS til fjelloppsynet – tlf 90921654. Dette er ein ekstra kontrollfunksjon i år pga relativt svake bestander. Sesongkvote for orrfugl er maks 3 orrfugl i september. Evt utviding av orrfugljakt blir fastsatt i oktober. Omfang på treningskort blir fastsett i oktober. Harejakt fortsett som før



TORGEIR LANDE