Slik tildeles elg-, hjort- og reinsdyrjakta

Foto: Fjellstyrene i Lierne

Foto: Fjellstyrene i Lierne

Det er ofte mange spørsmål om hvordan tildelingen av elg-, hjort- og villreinjakt via Inatur.no skjer.  Årlig kommer det inn flere tusen villreinsøknader for Oppland inkl Sunndal samt Hardangervidda og ca 550 jaktlagssøknader for elg/hjortejakt hos alle fjellstyrene. Her gir vi deg en kort oppsummering av hva som skjer før, under og etter trekning.

Årlig legges det ut mellom 60 og 100 jaktfelt på elg og hjort ut for søknad på Inatur.no. De fleste av disse jaktfeltene ligger ute som fireårs-kontrakter. I tillegg legger fjellstyrene i Oppland inkl Sunndal, flere av fjellstyrer på Hardangervidda samt noen andre fjellstyrer ut sine villreinkort for søknad på Inatur.no. Omkring 1. april hvert år oppdaterer fjellstyrene de ledige jaktfeltene/tilbudene på inatur.no slik at jegere kan begynne å orientere seg om hva som er ledig og hvilke regler som gjelder. I tillegg til den vanlige jaktlovgivningen gjelder også Forskrift om jakt, fangst, felling og fiske på statsallmenning samt fjellstyrets egne privatrettslige regler. Disse er i hovedsak like fra fjellstyre til fjellstyre, men små forskjeller finnes da regelverket er tilpasset lokale forhold. Det kan være hensiktsmessig å sette seg godt inn i regelverket. Det er ikke bestandig regelverket hos fjellstyrene og feks Statskog er det samme. I tillegg kan de ulike villreinområdene ha ulikt regelverk.


Søknadene strømmer inn via Inatur.no. Inatur er ikke en egen tilbyder, men har utviklet en salgs- og administrasjonsløsning for rettighetshavere som feks de 93 fjellstyrene (tilsvarende som Finn.no). Etter at søknadsfristen er ute går Norges Fjellstyresamband og fjellstyrene (for elg/hjort) og fjellstyrene selv (for villrein) gjennom alle søknadene for å kontollere feil og mangler i søknaden. Eventuelle feil og mangler rettes og dersom det er åpenbare feil (feks utenbygdsjegere som søker på innenbygdstilbud eller en person sender flere søknader o.l.) slettes søknadene.

Når alle søknadene er godkjente foretas trekningen på Inatur. Trekningen er elektronisk og har vært benyttet siden 2004. Den baserer seg på en alogritme utviklet i samarbeid med Inatur.no, under forutsetninger satt av Statskog og Norges Fjellstyresamband. Løsningen trekker ett og ett jaktlag/søker og tildeler den det første tilbudet som er ledig i denne jegerens prioriteringesliste. Flere store rettighetshavere som feks Finnmarkseiendommen og Sysselmannen på Svalbard bruker også løsningen.

For elg/hjortejakt tar løsningen hensyn til om jaktfeltet er prioritert innebygds eller ikke. Som hovedregel tildeles 60 % av fellingstillatelsene innebygds, på bakgrunn av bestemmelser fra Miljødirektoratet. Dette for å forhindre store forflyttninger i jegermassene. For villreinjakt tas det også hensyn til dette, men da gjennom at de ledige områdene er karakterisert som tilbud for innenbygd eller bare utenbygds. Husk å kryss korrekt, hvis ikke kan din søknad slettes. Er du i tvil om hvor du bor, sjekk folkeregisteret!

Etter trekningen kontrolleres resultatet før tilbud sendes til den enkelte jeger/jaktlag. Alle jaktlag/jegere som har fått tildelt jakt tilskrives av det enkelte fjellstyret. Trekningslister publiseres deretter på nettet. Dersom noen jaktlag eller jegere takker nei eller ikke betaler, avslås dette lagets tildeling på Inatur.no, og det første laget/jegeren på ventelisten som har søkt på dette området dukker opp. Det er vanskelig å si hvor stor sannsynlighet du har for å få jakt i forhold til din plassering på ventelista, da alle på ventelista har ulike prioriteringer blant alle tilbud hos fjellstyrene. Dette er avhengig av hvilke felt laget har søkt på, hvilke felt de før deg på lista har søkt på og hvilke felt som blir ledig.

I 2023 ble trekningsmodulen til Inatur kvalitetssjekket av en ekstern aktør. Det ble simulert et stort antall trekninger. Konklusjonen var at trekningsmodulen fungerer som forutsatt og foretar en tilfeldig trekning blant alle søkere.

All tildeling av jakt hos fjellstyrene er enkeltvedtak ihht forvaltningsloven og kan påklages Miljødirektoratet. Evt klage sendes via det enkelte fjellstyret. Det hender ofte at det til slutt er et fåtall jaktfelt på elg/hjort uten jegere. Dette lyses da påny ut på Inatur.no eller annonseres blant annet på fjellstyrene.no og vår facebookside. En oversikt over alle fjellstyrene finner du her: https://www.fjellstyrene.no/finn-fjellstyre/

I filmen under får du en veiledning om hvordan din søknad skal fylles ut.

Lykke til med søknad og trekning.

1430755054808.MaxSize.w-1200.h-1200.Save.img.jpg