Bli med på den store fjelldugnaden

Ved mange fjellvann ligger det eierløse og etterlatte båter som skader naturen med sine mange giftstoffer. I år skal derfor Norges Fjellstyresamband, med god støtte fra Handelens Miljøfond, kartlegge og fjerne båtvrak og etterlatte båter i statsallmenninger forvaltet av seks fjellstyrer. Vi trenger hjelp med kartleggingen av disse båtene og alle har muligheten til å bidra og samtidig gjøre en betydelig innsats for miljøet.

Om du ser en etterlatt båt under dine fjellvandringer eller andre aktiviteter kan du enkelt melde inn båtvraket via appen«Rydde» eller på ryddenorge.no. Rydde er utviklet av Senter mot marin forsøpling (MARFO) og fungerer som et verktøy hvor alle kan enkelt legge inn informasjon som brukes av flere nasjonale aktører, i dette tilfellet autoriserte båtgjenvinnere.

Det finnes i dag en håndfull båtgjenvinnere som fjellstyrene skal samarbeide med og som tar i mot båtene for gjenvinning og destruksjon. Båtene inneholder mange giftstoffer, så på avfallsplassen regnes de som farlige avfall og håndteres deretter. 

 

 -Prosjektet med Fjellstyresambandet er spennende og viktig fordi vi tror det er mange båtvrak og annen plast som ligger i fjellet, sier prosjektleder Sveinar Kildal. Mange har sett gamle vrak ved fjellvann. Plast, bunnstoff, glassfiber og lakk og maling fra gamle trebåter er giftstoffer i en sårbar natur. Det å kunne samarbeide med fjellstyrene for å kartlegge omfanget av gamle båtvrak i fjellet er viktig. Videre skal man finne metoder for enklest mulig å frakte ut båtene slik at man rydder opp for fremtidige generasjoner. 

TORGEIR LANDE