Den detaljerte RypeRapporten finner du her

Oppdatert 27/8 kl 09 med resultater fra Gausdal og Lierne

Oppdatert 28/08 kl 11 med resultat fra Steinkjer

Oppdatert 10/9 kl 11 mer resultat fra Øyer

Det går mot et godt rypeår i enkelte fjellområder i Sør-Norge, men som vanlig er det stor variasjon. RypeRapporten gir deg de første takseringsresultatene fra fjellstyreområdene. Under finner du detaljerte rapporter fra det enkelte fjellstyret. Oversikten suppleres jevnlig med opplysninger så snart de er analyserte og mottatt fra fjellstyret.

Slik er utsiktene i Sør-Norge


-Det har nå kommet inn en god del takseringsresultat fra fjellstyrene opplyser Torgeir Lande i Norges Fjellstyresamband, som hver høst utarbeider RypeRapporten. -Høsten ser slett ikke verst ut for de som vil jakte på statsallmenningene, oppsummerer han


Trøndelag

På Fosen viser takseringene hos Åfjord fjellstyre den største tettheten siden oppstart av taksering i 2007. (17,1 ryper per km2) . I noen områder er det store kull, i andre områder er det tett mellom rypene, men noe mindre kull. Snitt på produksjon i år er 2,8 kyllinger per høne, det betyr noen høner uten kyllinger, noen med en kylling, men også flere som har over 10 kyllinger. Takseringsresultatet viser at en har tettere bestand av voksenfugl i sør enn i nord. Skogsfugl, hare og annet småvilt kan jaktes hele sesongen innenfor jakttidsrammene. «Kort legges ut på inatur.no 01.09.20 kl 09.00 for jakt i oktober. I september er det kun noen få tilbud igjen som ligger på inatur.no. Fjellstyret setter årets ukekvoter til 12 ryper per ukeskort, bag limit på 2 per jeger per dag og sesongkvote på 25 ryper per jeger», opplyser fjellstyreleder Gunnar Singsås.

Osen fjellstyre har gjennomført taksering nylig, og rapporten viser positive resultater sammenlignet med foregående år. Inntrykket etter årets taksering er at det er flere kyllinger pr par, og noe større tetthet av fugl i fjellet. Det er imidlertid ikke observert så mye smågnagere. Det vil bli tatt stilling til døgnkvote siste uka i august, og jaktkort og hytter på statsallmenningen ligger tilgjengelig på inatur.no.

aaaa.jpg

Foto: Hol fjelloppsyn

Inntrykket av at det var godt med stamfugl hos Røyrvik fjellstyre i vinter stemmer godt med resultatet fra årets taksering. Snøen lå lenge utover våren og det var knyttet spenning til hvor stor innvirkning dette hadde på årets produksjon. Imidlertid viser resultatene fra takseringen en oppgang på tetthet, voksentetthet og produksjon sammenlignet med fjoråret. Røyrvik fjellstyre har fortsatt jaktkort tilgjengelig i regulert periode 10.09-19.09. Fra og med 20.09 er det fritt kortsalg.


Årets taksering i Snåsa viser en liten oppgang fra i fjor, og det ser ut til å være relativt bra med fugl i områdene. Det er fortsatt noe ujevnt med fugl i terrenget. Bag-limit settes sist i august, og det vil etter dette bli lagt ut informasjon om årets bag-limit på fjellstyrets facebook- og hjemmeside. I starten av september vil det også bli lagt ut jaktkort på Inatur for perioden etter regulert periode. Pr. i dag er alle jaktkort for regulert periode (15. – 24. sept.) solgt.

Fjelloppsyn Tord Aaberg i Lierne sier at de har omtrent samme takserinsresultat som Snåsa fjellstyre, og at det er bra med ryper. Det er økning i både tetthet og produksjon med store kull, men små kyllinger. De flyver godt, men er mindre enn normalt. Sein vår og mye snø i mai-juni ser ikke ut til å ha hatt noen negativ virkning på produksjon. Derimot ble kyllingene små. Alle kort i september er utsolgt, men det er fritt kortsalg senere i sesongen.


Fjelloppsyn Marit Skancke Langen hos Ålen og Haltdalen fjellstyre forteller at forholdene for taksering har i år vært krevende til tider, med svak vind og varmt vær, men det var også noen svært gode dager med maks forhold. Siden vi startet opp i 1996, har klekkinga neppe aldri vært så sen som i år. På motsatt side var den ekstremt tidlig i 2018. Normalen for klekking er 23-28 juni, men i år ble mesteparten klekket de første dagene i juli. Derfor opplevde taksørene stor forskjell på første og andre helg, og vi kan med en gang si at årets resultater garantert ligger i nedre kant når det gjaldt å finne andelen av fugl på linja. Det ble ved flere anledninger valgt å avslutte leting etter flere kyllinger når disse lå litt spredt under beiteperioder. Totalt kan vi si at resultatene fra takseringene viser at vi står foran et ganske godt rypeår. Terrenget var jevnere besatt enn i fjor, og andelen voksenfugl av totaloppdagelsen ligger under det som vi betrakter som et godt år med hensyn til produksjon, det vil si at andelen av kylling var høyere enn normalt.


Årets takstresultat i Namsskogan ble dessverre litt skuffende. Selv om den gjennomsnittlige tettheten av fugl ser grei ut, vet vi nå at hekkesuksessen flere steder har vært dårligere enn forventet. Det er store forskjeller på både kullstørrelse og kyllingstørrelse, og det er som vanlig store forskjeller mellom terrengene. Det vil derfor bli ekstra utfordrende å sette årets dagskvoter. Namsskogan fjellstyre møtes onsdag denne uka for å gjøre sine vurderinger og fatte vedtak.

Takseringen på statsallmenningene i Steinkjer ble utført i tidsrommet 04. - 18. august. Været har vært varierende, med mye regn i starten, og tørt og varmt senere i takseringsperioden.
Steinkjer fjellstyre har i år lagt opp nye takseringslinjer, som dekker et større område av statsallmenningene enn tidligere. Resultatet av årets taksering vil derfor sprike litt i forhold til resultatene fra tidligere år. Den sene våren skapte bekymringer for kyllingoverlevelsen, men det ser ut som de har klart seg bedre enn forventet. Kyllingproduksjonen ligger på 4,8 kylling/høne, mens den totale tettheten er beregnet til 14,7 fugl pr km2. Steinkjer fjellstyre har reguleringer i form av dagskvoter, samt, fra i år, antall kort tilgjengelig i begynnelsen av jakta. Dette synes fornuftig på grunn av den sene våren, men også på grunn av et økende jakttrykk. Årets fangstbegrensninger vurderes i samsvar med Steinkjer kommuneskoger og Verdal fjellstyre. Denne vil bli publisert på fjellstyrets hjemmesider og facebooksider i løpet av kort tid.


«Resultatene hos Selbu fjellstyre viser middels bestand og en produksjon av kyllinger på 3,6», opplyse fjelloppsyn Unni Killi i Selbu. Bag-limit settes til 2 ryper pr.dag. Bag-limit på skogsfugl settes til 1 stk. skogsfugl pr. sesongkort i sesongen 2020. Siste jaktdag for rype og skogsfugl er 11 oktober 2020.Alle jaktkort fram til 1. oktober er allerede solgt. Det vil legges ut noen få ekstra kort på Inatur.no etter hvert.

Takseringsresultatene fra Fjellstyrene i Stjørdal viser en økning både i produksjon og tetthet i forhold til 2019. Produksjonen på 4 kyll/høne er over snittet for de siste 12 årene med en produksjon på 3,7 kyllinger pr. par(min/max 1,6-5,9). Tettheten på 25,8 ryper km2 ligger over gjennomsnittet for de siste 12 årene som har vært på 15,8 ryper km2. Ivar Rimul, Fjelloppsyn i Stjørdal, forteller at 2020 viser den nest beste tettheten siden fjellstyrene der startet takseringer. Produksjonen er også grei. Etter fjellstyrenes vurdering viser dette at fjellstyrene har truffet bra forhold til å tilpasse jakttrykket etter bestanden de senere år. Fjellstyret har valgt å fastsette en dagskvote på 3 fugl pr/dag. I tillegg legges det ut 80 flere kort for salg fra 1. oktober. Man tar sikte på å ha åpent for rypejakt ut året.


Innlandet

Taksering i Sollia i Stor-Elvdal gjennomført helga 7-9. august. Det ble i år totalt taksert 118,6 km fordelt på 38 linjer. Det ble tilsammen observert 276 ryper fordelt på 72 observasjoner. Tetthetsestimatene er gjort av Høgskolen i Hedmark via Hønsefuglportalen. Resultatene derfra viser en kyllingproduksjon med 2,9 kylling i snitt per par voksen fugl. Total tetthet av rype er beregnet til 10,6 rype per km2. Estimert bestand blir derfor 1972 ryper på Sollia fjellstyres rypeareal . Det er den beste totaltettheten på flere år, men en middels kyllingproduksjon. Fjellstyret fattet følgende vedtak den 18.august 2020. 1).Det er målsetning om et totalt uttak av taksert bestand på maks 394 ryper (tilsvarer 20 %). 2) De forhåndsolgte 210 kortene for de begrensede periodene (10-23.9) pålegges en periodekvote (4.dagers periode) på inntil 4 ryper. 3). Fra 25.9 skal det være fritt kortsalg frem til målsetningen om totalt uttak er nådd. I denne perioden pålegges det en døgnkvote på inntil 2 rype per jeger. 4). Det frie kortsalget skal selges over salgskanalene blokk og nett (Inatur.no). 5). Det skal åpnes for vinterjakt på rype vinteren 2021. Fra totalkvoten avsettes 20 ryper til dette.


I Fron statsallmenning er det litt under middels god tetthet og kyllingproduksjonen er grei, men ikke noe mer enn det. Det kan jaktes, men da med litt begrensninger på uttak. Takseringene i Børkdalen viste 18,2 liryper pr. km2 og produksjon på 2,9 kyllinger pr kull i snitt. Begrensning blir på 1 rype pr dag på dagskort og maks 5 ryper samlet for lirype og fjellrype for 5-dagerskort og sesongkort. Det henstilles til jegere om å ikke påskyte enkelt fugl/ flokker under 3.


Fjelloppsyn Paul Lutnæs i Ringebu ser med glede at årets estimerte rypebestand er bedre enn de foregående 5 årene! Gjennomsnittet for de tre jaktfeltene våre viser en tetthet på 20 ryper pr km2 og en kyllingproduksjon på 4 kyllinger pr. par. Vi tror derfor at jegerne våre vil oppleve at det er bra med rype i fjellet, og vil få mange fine jaktopplevelser i høst.


Dovre fjellstyre melder om samme kyllingproduksjon som i 2019 og noe lavere voksenfugl-tetthet. Selv om man tar høyde for risiko for noe underestimering grunnet vanskelige arbeidsforhold for hundene (svært varmt) innstilles det overfor fjellstyret på videreføring av fjorårets dagskvote på 1 rype pr jeger pr dag. Fjellstyret vil behandle dette til behandling kommende uke.


Takseringen hos Engerdal fjellstyre viser en liten oppgang i både tetthet og produksjon fra i fjor, som var et bunnår. Tettheten for skogsfugl er riktignok ikke økende, men produksjonen har økt. Det ser også ut til at det er til dels store variasjoner i området. Naboområdene har i grove trekk omtrentlig samme resultat som Engerdal fjellsstyre. Der er forhåndssolgt 140 kort som ukesjakt i september. Fangstbegrensinger vil diskuteres på neste fjellstyremøte.


Bestanden hos Kvikne fjellstyre er stabilt og man ser endog en liten oppgang i deler av statsallmenningen sammenlignet med tallene for 2019. Kyllingproduksjonen ligger på et middels nivå, mens total tetthet er god, som i 2019. Fjellstyret har vedtatt kvote for jakta og at man også oppfordrer jegerne til å forsøke å felle ungfugl så langt det går for å spare voksenfuglen som normalt har en bedre overlevelse enn ungfuglen.


I Øystre Slidre statsallmenning er det registrert en liten økning i fra i fjor i både kyllingproduksjon, tetthet av voksen fugl og tettheten totalt. Takstresultatene viser en rypetetthet på 16,4 ryper/km² og en kyllingproduksjon på 4,2. Når vi sammenligner med gjennomsnittet fra de 13 årene vi har hatt linjetaksering er kyllingproduksjonen i år litt under gjennomsnittet, mens rypetettheten er litt over gjennomsnittet. Det er mindre variasjon i produksjon og tetthet enn i 2019, og den er som vi forventer innad i allmenningen. Det er observert smågnagere på 9 av 52 linjer. Fjellstyret skal fastsette kvoter og reguleringer i møte 3. september.


Takseringen i Vestre Slidre ser ut til å være innenfor et normal år. Det er godt med stamfugl, og en forholdsvis god kyllingproduksjon. Det ligger an til en forbedring fra 2019, men ikke et toppår. Vi legger opp til en liten økning i kvoter/kort, men har store ventelister på nye kort. Vi forventer å kunne forlenge rypejakta etter den første 10 dagers perioden, og nye kort her vil legges ut på Inatur.no som «første mann til mølla». Det meste annet er utsolgt, utenom noe ledige kort på harejakt der harebestanden tyder på å være god. Er man interessert i å trene fuglehund, vil vi også legge ut treningskort fra oktober.

Hos Gausdal fjellstyre er årets takseringsresultat ganske likt fjorårets (12 pr km2 i 2019). Ikke så høy kyllingproduksjon som ønskelig, men brukbar totaltetthet. Fjellstyret pleier alltid å sammenligne seg med nabo Øystre Slidre statsallmenning. Det er som regel lavere tetthet i Gausdal statsalm., men etter at man la om rypeforvaltninga etter modell fra Øystre Slidre for en del år siden så kan det se ut som gapet har blitt mindre. Det er gledelig!

Årets rypetaksering i Øyer statsallmenning er gjennomført, og det ser ut til å være en bedring i forhold til i fjor. Estimert tetthet er 13 ryper per km2 (8 i 2019), og antall kyllinger per to voksne er 5,6 (2,8 i 2019). Det må betraktes som et middels år. Observasjoner gjennom sommeren og i takseringen viser at det er stor variasjon i kyllingstørrelsen. Det settes en dagskvote på 2 ryper per jeger per dag. Kort for utenbygds uten hund legges ut på inatur, med salgsstart 1. september kl. 09.00. Utenbygdsboende som har søkt og fått tildelt jakt med hund, får tilsendt jaktkort ved innsending av etterspurt dokumentasjon. Jaktkort til innenbygdsboende fås kjøpt på utsalgssteder i bygda. Det er mulighet for trening av hare- og fuglehund i våre treningsfelt f.o.m. 21. august. Nytt av året er utvidet periode. Treningsfeltet rundt Hitfjellet blir forøvrig ikke åpnet for fuglejakt i 2020.

Foto. Vestre Slidre fjellstyre

Foto. Vestre Slidre fjellstyre

Vestland

I Eidfjord blir det ikke rypejakt i år, melder fjellstyret. Resultat av årets taksering er klare og viser 10,4 rype/kvkm og en kyllingproduksjon på 2,4 kyllinger per høne. Kravet fjellstyret har satt for å åpne for jakt er minst 8 rype/kvkm og en kyllingproduksjon på 3 kyllinger per høne. Det var mye snø i Eidfjordfjella i vinter og denne lå til langt ut i hekketida. Dette har nok vært avgjørende for resultatet fra takseringen som viste små kyllinger. Tetthet av fugl var over kravet fjellstyret har sett, det er bra og man håper det gir grunnlag for jakt til neste år.

Viken

Hos Øvre Numedal fjellstyre har man i år veldig bra med fugl, 52,6 fugl pr km2. Produksjonen har vært 4,4 kyllinger pr par. Dette er faktisk det beste takseringsresultatet som man har hatt siden takseringene startet. Det er gitt tilbakemelding om at kyllingenen virket små, men var flyvedyktige. Fjellstyret har inntrykk at det er færre fugl mot vest, men avventer takseringer fra andre områder. Når det gjelder rypejakta vil man åpne for salg av flere kort spesielt på de østre jaktfelt. Kortene selges via Inatur. Det informeres om at kapasiteten på hyttene er noe begrenset i år grunnet koronasituasjonen.



Hønsefuglportalen - et viktig verktøy


I august hvert år takseres det ved hjelp av stående fuglehunder ryper og skogsfugl langs forhåndsdefinerte takseringslinjer over hele landet. I Hønsefuglportalen registreres og lagres det aller meste av dataene fra disse takseringene. Portalen eies og driftes av Norsk institutt for naturforskning (NINA).

- Takseringene danner grunnlaget for hvordan rypa skal forvaltes under jakta, for eksempel ved å utstede kvoter for maksimalt uttak per jeger. Det er etterhvert blitt vanlig for jegerne å forholde seg til dags- eller sesongkvoter. Slik sikrer den ansvarlige rettighetshaveren at uttaket ikke overskrider fuglebestandenes bæreevne, og jegeren kan jakte i visshet om at han eller hun ikke utgjør noen trussel for bestanden, sier Eldar Berli, generalsekretær i Norges Jeger- og Fiskerforbund.


- Samarbeidet mellom landets største tilbydere av rypejakt og jegerne gjennom Hønsefuglportalen er et eksempel til etterfølgelse. Norsk viltforvaltning er et treparts samarbeid der myndigheter, rettighetshavere og jegere alle bidrar til en kunnskapsbasert viltforvaltning til alles beste, avslutter Berli.


Hva med resten av fjell-Norge?

Både Statskog og Finnmarkseiendommen (Fefo) slipper ut sine takseringsresultater med det aller første. Først da får vi et helhetlig bilde av utsiktene for årets rypejaktsesong. Fefo dekker gamle Finnmark fylke, mens Statskog har betydelige fjellarealer i Nordland og Troms, samt en del fjell- og skogsområder i Sør-Norge.


TORGEIR LANDE