Flere statsallmenninger skal ryddes for båtvrak!
Det ble i 2022 igangsatt et pilotprosjekt med totalt seks fjellstyrer. Formålet var å finne ut om det var mange båtvrak i fjellvannene og finne en metode for å frakte vrakene ut. Handelens Miljøfond får inn flere millioner kroner gjennom en avgift på bæreposer som selges gjennom dagligvarebransjen. Det er dette fondet som er med på å finansiere båtinnsamlingen hos fjellstyrene. Hensikten er å rydde naturen for plast. Prosjektet gjennomføres i samarbeid med Norges Fjellstyresamband og ledes av Norscan Partners AS v/Sveinar Kildal.
Resultatet av pilotprosjektet viser at i de fleste statsallmenningene er det mange båtvrak og at fjellstyrene har en organisasjon og tilstedeværelse som gjør at de er egnet for å kunne kartlegge og organisere uttransport av båtvrak.
Handelens Miljøfond har vedtatt å ta «Båtvrak i fjellet» et hakk videre og gi finansiering til flere fjellstyrer i 2023.
I 2022 startet Øyer, Lesja, Torpa, Øvre Numedal, Namskogan og de to fjellstyrene i Lierne med å samle inn båtvrak. Tilsammen er nå 80 vrak fraktet ned fra fjellet, og flere vil bli kjørt ut komende vinter.
I 2023 har også Røldal, Sel, Steinkjer, Folldal og Eidfjord fjellstyre blitt med i rydde-prosjektet.
På bakgrunn av prosjektet har vi satt oss en 0-visjon for plast i statsallmenningene. Fjellstyrene skal renske fjellvann og innsjøer for båtvrak, plastsøppel, garn, blåser og nøter. Både trebåter og plast/glassfiberbåter samles inn. Dette fordi trebåter ofte er smurt inn med olje, maling og bunnstoff man ikke ønsker skal komme ut i naturen.