Må forskes mer på skrantesyke

I 2016 ble det påvist skrantesyke på ei simle fra Nordfjella villreinområde. Hele villreinbestanden i Nordfjella sone 1 ble tatt ut og bestanden i sone to desimert.

I september 2020 ble det imidlertid påvist smitte hos en eldre bukk på Hardangervidda, noe som var en svært dramatisk utvikling. Hardangervidda har den støret bestanden av villrein i Norge.

Nå diskuteres det hva man må gjøre for å prøve å bli kvitt skrantesyke i Norge og Europa. Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM), Mattilsynet og Miljødirektoratet har alle kommet med rapporter om situasjonen. Alle trekker fram behovet for et styrket kunnskapsgrunnlag i tillegg til at man må ha en fortløpende overvåkning av dagens smittesituasjon.

NFS, NJFF og en rekke andre organisasjoner, villreinutvalg og villreinnemnder har nå sendt et felles brev til Energi- og miljøkomiteen og Næringskomiteen.

I brevet står det blant annet:

«Det er helt nødvendig at det igangsettes et bredt faglig anlagt forskningsprosjekt som har som formål å framskaffe et tilstrekkelig kunnskapsgrunnlag for å kunne gjennomføre en adaptiv, læringsbasert forvaltning der man setter inn tiltak og løpende overvåker og evaluerer disse før man velger strategi for videre tiltak. Videre er det viktig at forskningsprosjektet styrker kunnskapsgrunnlag i arbeidet med å reetablere villrein i Nordfjella. Et slikt forskningsprosjekt må ha en lang tidshorisont.»

Last ned brevet her. (PDF)

TORGEIR LANDE