RypeRapporten 2021 er klar

De siste ukene har det vært hektisk aktivitet i rypefjellet. Utallige kilometer med rypeterreng har blitt saumfart på jakt etter eldre og yngre ryper. På bakgrunn av denne takseringen og tetthetsestimering via Hønsfuglportalen kan vi nå presentere de første resultatene i den detaljerte RypeRapporten 2021. Rapporten oppdateres fortløpende etter som takseringsresultatene kommer inn.  

Publisert 25/08 10.33

Oppdatert 25.08.11.28 med data fra Lesja fjellstyre

Oppdatert 25.08 kl 12.22 med data fra Gausdal og Engerdal fjellstyre

Oppdatert 25.08 kl 14.06 med data fra Steinkjer fjellstyre

Oppdatert 26.08 kl 11.09 med data fra Øvre Numedal fjellstyre

Oppdatert 26.08 kl 14.06 med data fra Osen fjellstyre, Os fjellstyre og fjellstyrene i Lierne

DSC_0538.JPG



Gudbrandsdalen


Fron fjellstyre

Takseringsresultatene i Fron er nesten like med i fjor, dvs litt under middels god tetthet og kyllingproduksjonen er grei. Takseringene i Børkdalen i august viste 18,6 liryper pr. km2 og produksjon på 3,2 kyllinger pr kull i snitt. Begrensning blir på en rype pr dag på dagskort og max 5 ryper samlet for lirype og fjellrype for 5-dagerskort og sesongkort.




Ringebu fjellstyre

I Ringebu viser takseringene en lavere bestand enn fjorårets gode bestand, og fjellstyret skal treffe vedtak om årets småviltjakt den 1. september, og informasjon om jakta vil legges ut på fjellstyrets nettider 2. september.




Øyer fjellstyre

Årets rypetaksering i Øyer statsallmenning er også unnagjort. Estimert tetthet er 15 ryper per km2 (13 i 2020), og antall kyllinger per to voksne er 2,9 (5,6 i 2020). Tettheten ligger oppunder gjennomsnittet siste 20 år (17 ryper per km2), men produksjonen må sies å være relativt lav i forhold til snittet i samme periode (4,6 kyllinger per par). Trolig gjennomføres jakta med lav dagskvote. I tillegg til kort til innenbygds og forhåndsolgte kort til utenbygds med hund, legges det antagelig ut et begrenset antall kort til utenbygdsboende uten hund på inatur. Endelig opplegg for småviltjakta bestemmes i uke 34, og annonseres på fjellstyrets hjemmeside og på Facebook. I mellomtiden kan hund og mannskap benytte fjellstyrets treningsfelter for fugle- og harehunder.



Dovre fjellstyre

Fjelloppsyn Tore Larsson på Dovre melder om bra med stamfugl, noe som bekrefter inntrykket fjelloppsynet har etter å ha vært mye ute i vinter- og vårmånedene. Dessverre er kyllingproduksjonen dårlig, akkurat som i 2020. Reguleringer av 6. sept.



Lesja fjellstyre

Årets taksering i Lesja viser en liten nedgang både i tetthet av voksenfugl og kyllingproduksjon. Dette er noe overraskende, særlig med tanke på kyllingproduksjon, da forholdene under klekkinga var veldig bra, men med en nedgang i tetthet av voksenfugl kan dette være medvirkende.Taksørene melder om til dels krevende forhold, og det er sannsynlig at takseringen ikke har gitt et helt reelt bilde av bestanden. Tatt tallene i betraktning vurderes det å ikke åpne for mer jakt etter 10. oktober. Kvoter og reguleringer kommer til å fastsettes i løpet av et par uker.

Gausdal fjellstyre

Takseringsresultatet i Gausdal ble magert. Kyllingproduksjon på 1,1 og total tetthet på 6,6. Opplegget for høstens småviltjakt blir avgjort av fjellstyret den 2. september.

Valdres

Ryperapporten-logo-01.jpg

Vestre Slidre fjellstyre
Takseringsresultatene fra Vestre Slidre det viser samme totalantall som i fjor (15,8 ryper pr km2), opplyser Fjelloppsyn Kenneth Monsen. Imidlertid er fordeling endret, med at det er færre kyllinger og større andel voksen fugl. En del små kyllinger kan tyde på at noen ryper har måttet legge egg pånytt. Dette vil kunne påvirke kvotene, da fjellstyret ønsker å være forsiktig med å beskatte den høye andelen stamfugl. Endelig kvotefastsettelse skjer 1. september.




Øystre Slidre fjellstyre
I Øystre Slidre statsallmenning er det registrert en nedgang i både kyllingproduksjon og tetthet med 7,2 ryper/km² og en kyllingproduksjon på 1,9. Dette er på det laveste nivå siden vi startet med linjetaksering i 2008. Det er forholdsvis liten variasjon i produksjon og tetthet innad i allmenningen. Det er observert smågnagere på 28 av 52 takseringslinjer, og taksørene melder at de har sett mye rovfugl under taksering. Fjellstyret skal fastsette reguleringer for jakta i møte 2. september.



Trøndelag


Snåsa fjellstyre

I Snåsa viser takseringene in bestand på omtrent samme nivå som i fjor, men med en svak nedgang. Fjorårets dagskvote var på 5 ryper/jeger/dag før jul, og 2 ryper/jeger/dag etter jul. Årets dagskvote vil bli bestemt i løpet av uke 23.

Fjellstyrene i Lierne

I Lierne viser takseringene at bestanden fortsatt er godt over middels selv om det var en nedgang fra i fjor. Dagskvoter blir bestemt den 3. september. Jaktkort for jakt i oktober kan kjøpes på inatur.no fra 6. september kl. 9.00.


Steinkjer fjellstyre

Prognosene for småviltet i forkant av jakthøsten 2021 har vært lovende, med en varm vår, og tidlig klekking av insekter.Det har vært varierende og lokale forskjeller i observasjoner av både rype- og skogsfuglkull. Enkelte steder har det vært observert store rype- eller skogsfuglkull, andre steder kun et fåtall med enkeltfugl. Dette gjenspeiles også i årets takseringsresultater, stedvis store forekomster, stedvis kun enklinger/par. Antall takseringslinjer ble utvidet også i år. I fjor ble 48,6 km taksert, mens i år kom antall km taksert på 71,8. Dette tilsvarer 23 linjer, mot fjorårets 16. Den totale tettheten er beregnet til 11,4 fugl pr km2 (14,7 i fjor), Kyllingproduksjonen ligger på 5,7 kylling/høne mot fjorårets 4,8. Steinkjer fjellstyre har reguleringer i form av dagskvoter, samt, fra i 2020, antall kort tilgjengelig i begynnelsen av jakta. Dette synes fornuftig på grunn av et stadig økende jakttrykk. Årets fangstbegrensninger vurderes i samsvar med Steinkjer kommuneskoger og nærliggende fjellstyrer. Disse vil bli vedtatt i fjellstyremøte 31.august, og vil bli publisert fjellstyrets nettsider.


Namsskogan fjellstyre

Resultatrapporten fra Namsskogan fjellstyre estimerer en tetthet på 29,5 ryper pr km2, og det er nok en gledelig økning fra årene før. Kyllingproduksjonen er på 3,7 kyllinger pr par. Ut ifra en samlet vurdering innfører Namsskogan fjellstyre en kvote på inntil 4 ryper pr jeger pr dag hvorav maksimalt 3 kan være lirype. I tillegg kan det felles 2 skogsfugl pr jeger pr dag. Brunfugl av orre og storfugl er fredet. Fra 1. oktober og ut jaktsesongen kan det felles inntil 2 ryper pr jeger pr dag.



Selbu fjellstyre

Selbu fjellstyre har tradisjon tro gjennomført august-tellinger på lirypebestanden og gjorde sitt vedtak 19.8. 2021 ang. dagsbegrensning og jakttidsbegrensning. Produksjon av kylling viser 4 noe i 2020 var 3,6. Totaltettheten viser 33,8 mens voksentettheten viser 10,5 både totaltetthet og voksentetthet har hatt en nedgang siden 2020 takseringene. Det ser ut til å være relativt store variasjoner i tetthet og produksjon innen jaktfeltet. Ut fra dette og et klart mål om å bevare en god stamfuglbestand blir dagskovte 3 ryper pr jegerdag. (li og fjellryper telles felles). Dagskvote på skogsfugl settes til 1 stk. skogsfugl pr sesongkort i sesongen 2021. Siste jaktdag for ryper og skogsfugl er 31. oktober 2021. Alle jegere som har betalt sesongkort for småvilt på Roltdalen statsallmenning for 2021, kan jakte på annet småvilt i den aktuelle artens jakttid.




Fjellstyrene i Stjørdal

DSC_0567.JPG

Takseringsresultatene viser en økning og tetthet i forhold til 2020, mens produksjonen er på samme nivå. Produksjonen på 4 kyll/høne er likevel over snittet for de siste 12 årene med en produksjon på 3,7 kyllinger pr. par. Tettheten på 35,3 ryper km2 ligger godt over gjennomsnittet for de siste 12 årene som har vært på 16,1 ryper km2. Voksentettheten er også den høyeste som er registrert så langt. Oppsummert har året 2021 den beste tettheten siden man startet takseringen og produksjonen er grei. Etter fjellstyrenes vurdering viser dette at man har truffet bra i forhold til å tilpasse jakttrykket etter bestanden, samt at man har hatt gode naturgitte forhold. Dagskvote er satt til 3 fugler/dag og det legges ut 50 jaktkort for salg fra 1. oktober.

Osen fjellstyre

Årets rypetaksering er over og den viser et godt resultat sammenlignet med foregående år.  Kyllingproduksjonen ligger på 3,9 kyllinger pr par, og tettheten ligger på 17,2. Det ble observert mange fine kull, også av orrfugl. Det ble vedtatt på styremøtet 23.08 kvoter på 2 ryper pr dag pr jeger, og en sesongkvote på 10 ryper. 1 stk. storfugl/skogsfugl pr jeger pr dag, røy og orrhøne er fredet.  Sesongen varer fra 10.09 til 31.10, det er begrenset med kort de første 14 dagene og området deles da i 2, Bjørnør Nord og Bjørnør Sør. Etter denne perioden gjelder sesongkortet for hele statsalmenningen. Det vil bli gjort en evaluering ved endt periode.

Åfjord fjellstyre

Rypehøsten blir nok den beste på mange år i Åfjord. Gjennomsnittstall for Åfjord kommune gir et estimat på 26,2 ryper per km2. Resultatet kommer av 135 km taksert rypeterreng. Relativt bra med stamfugl i vår og mange fine kull med 10 -12 kyllinger. Kyllingproduksjonen er på 3,6 kyllinger per høne. Åfjord fjellstyre har fulgt sin uttaksmodell i sin forvaltningsplan for småvilt siden 2012. Noen områder er like under 40 ryper per km2, andre områder har under 20. Åfjord fjellstyre vil forholde seg til vedtatte områdekvoter (i forvaltningsplanen) for de ulike allmenningene og vil stanse kortsalg når/om uttak nærmer seg disse. Områdekvotene gir grunnlag for kortsalg i oktober/november og for jegerkvoter som er høyere enn de man har hatt siden begrensninger ble innført. Døgnkvote settes til 5 ryper per jeger per dag. Ukekvote settes til 24 ryper. Sesongkvote per jeger settes til inntil 40 ryper.




Ålen og Haltdalen fjellstyre

Forholdene gjennom våren og sommeren, både temperaturmessig og i forhold til insekter, har vært gode. Takseringsresultatene gjenspeiler i stor grad dette. Både tettheten av fugl og kyllingproduksjonen varierer en del mellom områdene, men ser på enkelte områder ut til å være svært god. Takseringsreultatene skal nå sammenstilles og behandles av fjellstyrene i løpet av de første dagene i september, hvor reguleringer for årets jakt blir vedtatt. Taksørene melder om noe ujevn størrelse på kyllingene, men det ser ut til at klekkingen har foregått tidligere enn i fjor, da kyllingene var spesielt små ved jaktstart. Ellers ser det ut til å være en økning i smågnagerbestandene. En god del lemmen, andre smågangere og rovfugler observeres nå i fjellet. Takseringsresultatene skal nå gjennomgås nærmere før fjellstyrene får dem til behandling, men mye tyder på at rypejegerne kan se fram mot en fin høst på statsallmenningene i Holtålen.



Andre områder

Kvikne fjellstyre

Resultatene fra Kvikne Østre Statsallmenning viser at kyllingproduksjonen i den søndre delen av statsallmenningen ligger på samme nivå som i fjor, mens den i den nordre delen har gått noe ned. Produksjonen i år har dermed vært omtrent lik i nordre og søndre del og ligger på et greit nivå. Total tetthet har gått noe ned fra 2020 i hele statsallmenningen, men fortsatt har vi gode tettheter av fugl totalt og jakt vil være fullt ut forsvarlig. Kvikne fjellstyre vil avgjøre årets kvote i løpet av de første dagene.


Øvre Numedal fjellstyre

Tallene i Numedal viser en estimert tetthet på 44.4 rype/ km2 med en kyllingproduksjon på 5,6. Tallene viser en nedgang fra fjorårets resultat, men kyllingproduksjonen har økt. Samlet sett er dette gode nyheter og underbygger vårens og sommerens observasjoner av fugl i fjellet. Fjellstyret har lagt ut noen få ekstrakort for salg frem til 05.10 i alle jaktfeltene. Det åpnes videre for salg av dags og ukeskort i perioden fra 05.10 til 30.11.  Fjellstyrets hytter er åpnet for booking etter villreinjakta og kan bestilles frem til 30.11.


Eidfjord fjellstyre

Eidfjord fjellstyre kan melde om den største bestanden siden man begynte med takseringer i 2008. Her er det registrert 20,2 ryper pr km2 og en produksjon på 5,4, som er veldig høyt. Her har rypene hatt gode kår det siste året.

Os fjellstyre

I Os i Østerdalen er det store geografiske forskjeller i år (taksert i Tufsingdalen). Det konkluderes med at det samlet er noe mere rype å jakte på enn i fjor, men ikke noe toppår. En analyse av tallene viser 8,1 ryper pr km2 og en kyllingproduksjon på 3.


Engerdal fjellstyre

Rype- og skogsfugltakseringen som er gjennomført nå i august viser at for rype har kyllingproduksjonen økt noe, tettheten av fugl er litt lavere, men det er gjort flere fugleobservasjoner langs linjene i år sammenlignet med i fjor. For skogsfugl viser takseringen en liten nedgang i produksjon, men høyere tetthet. Samlet sett er fuglebestanden omtrentlig som i 2020. Fjellstyret har gjort bestemmelser om fangstbegrensinger og jaktkortsalg. Mer informasjon om dette vil snart være tilgjengelig på fjellstyrets nettside.  


TORGEIR LANDE