Variert og innholdsrikt landsmøte

 Norges Fjellstyresamband, fjellstyrenes interesseorganisasjon, avholdt landsmøte på Gardermoen 13.-14. juni. Fjellstyrenes økonomiske situasjon ble satt under lupen. I tillegg avla Landbruks- og matminister Geir Pollestad landsmøtet et besøk.

 

En god forvaltning av statsallmenningene i Norge forutsetter at fjellstyrene har en bærekraftig og forutsigbar økonomi. Mange fjellstyrer har de siste årene opplevd svikt i inntekter på grunn av redusert aktivitet og lavere kvoter på små- og storviltjakt. Økte priser generelt og høy lønnsvekst har ført til økte kostnader for drift av fjellstyrene.

En analyse Norges Fjellstyresamband har gjort viser at lønnsomheten er tilfredsstillende, men varierende i perioden 2007 til 2021. Fjellstyrene har opplevd en tydelig økonomisk nedgang i 2022 og 2023. Likevel er soliditeten hos fjellstyrene god og likviditeten tilfredsstillende. Det ble på møte pekt på flere grep som kan styrke fjellstyrenes økonomi, både gjennom økt salg, drift og ny aktivitet. 

Jakt, fiske og hytteutleie er de viktigste inntektene for fjellstyrene. Her kan man se på muligheter for både økte priser og økt volum. I tillegg er det viktig at refusjonsposten på statsbudsjettet (kap. 1161, post 75) opprettholdes og følger lønnsutviklingen framover. Statens Naturoppsyns tjenestekjøp hos fjellstyrene må økes, langsiktig og forutsigbart. Man må også se på fellesløsninger for å effektivisere fjellstyrenes drift, samt nye aktiviteter som kan sikre en bedre økonomi.

 

Landbruks- og matminister Geir Pollestad var godt fornøyd med fjellstyrenes forvaltning av statsallmenningene. Kampen om arealer i Norge har blitt mer synlig. Det er viktig at fjellstyrene er bevisst dette og bidrar til at statsallmenningene fortsatt er store og sammenhengende areal. Statsallmenningsareal skal heller ikke kunne selges i framtiden, poengterte han.

Et aktivt landbruk basert på ressurser i statsallmenningene er viktig. Landbruks- og matministeren opplyste at han har jobbet med en plan om opptrapping av jordbruket og økt selvforsyningsgrad. Det er et for stort tap av beitedyr til rovdyr i dag og han poengterte at man i dag jobber aktivt med å redusere dette.

Pollestad sa det var viktig for regjeringen å støtte opp om fjellstyrene og den jobben de gjør. Regjeringen har styrket både fjellstyrenes interesseorganisasjon (Norge Fjellstyresamband) med midler fra Grunneierfondet og fjellstyrene via en solid økning av refusjonsposten. Ministeren kunne ikke love noe ytterligere økning, men uttrykte at det var viktig for han å beholde midlene som er på budsjettet i dag.  

Ministeren opplyste på spørsmål fra salen at revisjon av fjelloven ikke vil prioriteres i denne stortingsperioden, men den er likevel ikke lagt vekk.


Lasse G. Våg fra advokatfirma Lund & co orienterte landsmøtet om den pågående rettslige prosessen om fjellstyrer i Nordland og Troms.  Prosessen har vært kronglete. Vi ser fram til at saken skal behandles i retten i høst.


Fjellstyrene er en viktig og solid forvalter av ca 30 mill daa statsallmenning i Sør- og Midt-Norge. Fjellstyrene har stor betydning for allmennhetens adgang til jakt, fiske og friluftsliv og for landbruk og tamreindrift. Landsmøtet understreker betydningen av at fjellstyrene har en god og forutsigbar økonomi for å kunne ivareta sine viktige oppgaver.

Landsmøtet mener at fjellstyrenes viktigste bidrag i klimakrise, naturkrise og matkrise, er å sikre statsallmenningene som store sammenhengende naturområder. Her kan det i framtiden produseres mat og høstes naturressurser som er av stor viktighet for kommende generasjoner.


Villrein er viktig for fjellstyrene og fjellstyrene er viktig for villreinen. 24 % av villreinarealene i Norge er statsallmenningsareal. Landsmøtet mener det nå må tas solide grep både nasjonal og lokalt for å verne om villreinen og dens leveområder. Ferdsel, nedbygging og klimaendringer er tre store utfordringer for villreinen som man må jobbe med å løse. Pågående prosesser med stortingsmelding om villrein og regionale tiltaksplaner må prioriteres og følges opp både sentralt, regionalt og lokalt. Med god kompetanse innen villreinforvaltning og lokal forankring, er fjellstyrene et viktig verktøy for å forbedre forholdene for villreinen i alle villreinområdene hvor fjellstyrene er representert.

 

 NFS styre 2024-2025

Fra venstre: Jan Olav Solstad, Elise Lyftingsmo (ansatterepresentant), Kai Rune Båtstad (ansatterepresentant), Anita Krigsvoll, Vebjørn Håvardsrud, Grete Bruce og Ann-Kathrin Storhaug Von Rappe

Landsmøtet i NFS har gjenvalgt Jan Olav Solstad, fra Sel fjellstyre som styreleder for 2 nye år.

Med seg i styret de neste 2 årene får han:

·         Region 1: Grete Bruce (AP) Sørli fjellstyre (ny)

·         Region 2: Anita Krigsvoll (SP) Budal fjellstyre (2020)

·         Region 3: Ann-Kathrin Storhaug Von Rappe (H) Lesja fjellstyre (ny)

·         Region 4: Vebjørn Håvardsrud (SP) Øvre Numedal fjellstyre (valgt 2020)

 

I tillegg velger fjellstyrenes ansatte 2 representanter til styret.

TORGEIR LANDE